«حوادث امروز» : به گزارش پایگاه خبری 125، مدیر عامل سازمان آتشنشانی در گفتوگو با رسانهها از افزایش نظارت ایمنی مراکز تجمعی نظیر رستورانها و کافی شاپها برای جلوگیری از حوادث خبر داد. مهدی داوری با اشاره به حادثه آتش سوزی که کمتر از ده روز قبل در یکی از سفره خانه های حوالی بلوار کشاورز رخ داد و با 4 فوتی به یکی از حوادث تلخ تهران تبدیل شده بود، لازمه موفقیت در این نظارت را همکاری و تعامل شهروندان و پرسنل این مراکز عنوان کرد. رفتاری که به نقل از این مدیر ارشد ایمنی، ساده و بی هزینه است و میتواند باعث جلوگیری از حوادثی بزرگ و پر هزینه شود.
1- انتخاب صحیح لباس
بسیاری معتقدند لباس فرم کارکنان رستوران و کافهها برای دو دلیل طراحی شده است، اولی مشخص نمودن سمت کارکنان و دومی تمیز نگه داشتن و راحتی کارمندان در هنگام ارائه سرویس به مشتریان. اگرچه در اغلب اوقات در اکثر آشپزخانه های صنعتی پوشیدن این لباسها اجباری است. اما، کفش مناسب نادیده گرفته میشود و همین امر سبب بوجود آمدن حوادث و جراحات متعدد برای پرسنل در آشپزخانه میشود.برای ایمن نگه داشتن کارکنان، بصورت دائم، آنها را تشویق به پوشیدن کفشهایی با پنجه بسته نماید. توجه به این مورد کوچک باعث میشود از جراحات، پارگی و سوختگی که به دلیل افتادن وسایل نظیر چاقو، یا ریختن انواع روغن های داغ، آب جوش و یا حتی انواع مواد پاک کننده شیمایی که سبب سوختگی شدید بر روی پوست میشوند جلوگیری نمود. مواد بکار رفته در این کفشها بهتر است ضد آب و مخصوص کار و داری کفی ضد لغزش باشند. در ادامه به اینکه چرا بایستی کفی کفشها ضدلغزش باشند هم اشاره میکنیم.
2- زیر پایی های بدون لغزش
یکی دیگر از محصولات ایمنی ضروری که سبب جلوگیری از لغزش افراد در آشپزخانه میشود همین زیر پایی های ضد لغزش است. کف آشپزخانه در هنگام کار بسادگی چرب، خیس میشود و بصورت بالقوه کارکنانی که مدام و بسرعت در آشپزخانه در حال حرکت هستند در این کف خیس و چرب میلغزند. زیر پایی های مقاوم در برابر لغزش برای کارکنانی که مدام و با سرعت حرکت میکنند اصطحکاک و کشش لازم را فراهم نموده و آنها بدون نگرانی از بروز حادثهای به کار خود ادامه میدهند. شاید عجیب باشد بدانید که بسیاری از حوادث مرتبط با حوزه آتشنشانی از یک زمین خوردن ساده آغاز شده است. تصور کنید این زمین خوردن باعث آتش گرفتن قسمتی از محیط کار یا لباس کارمند شود...
3- تهویه
آشپزخانه بدون داشتن تهویه مناسب فورا گرم، دودی و غیرقابل تحمل میشود. عدم وجود تهویه شرایط کاری نا امنی برای کارکنان آشپزخانه کسانی که باید بطور طولانی مدت در آنجا باشند و غذاهای متعددی را طبخ نمایند، ایجاد میکند و همچنین آنها را در خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با گرما قرار میدهد. گرمای بیش از حد هم که میدانید در محیط آشپزخانهای، با امکان آتش سوزی همراه است.
4- سیستم اطفای حریق
آتش سوزی یک خطر دائمی در آشپزخانه های صنعتی است، و این آتش سوزیها به دلایل متفاوتی شروع میشوند. یکی از معمول ترین آنها، آتش گرفتن روغن است. متاستفانه، و پاشیدن نقطهای آب به آن نمیتوان آتش سوزی را مهار نمود. بهترین روش برای آشپزخانه آتش گرفته سیستم اطفای حریق میباشد. این سیستمها به هر دو خط گاز و هود متصل میشود و در زمان آتش سوزی به سرعت منبع سوخت آتش را قطع خواهند نمود. به عنوان یک اقدام ثانویه، نازلهایی در هود های تهویه هوا نصب میشوند که از طریق آنها نیز اطفاء حریق را به محیط اسپری نماید.
5- آموزش ایمنی در آتش سوزی
همانطوری که در بالا اشاره شد سیستم اطفاء حریق برای حفظ امنیت محیط کار ضروری است، به همان اندازه آموزش نحوه استفاده از این سیستم به کارکنان نیز دارای اهمیت میباشد، در کنار این موضوع همچنین آموزش تاکتیک های ایمنی عمومی در حین آتش سوزی به کارمندان نیز مهم میباشد. میتوانید با آتشنشانی محل خود یک روز آموزشی را هماهنگ نماید، همین عمل شما یک روش موثر برای اطمینان از امنیت کارکنان آشپزخانه میباشد. کارکنان باید مکان دقیق کپسول های آتشنشانی و پتوها و همینطور نحوه عملکر آنها را بدانند. آنها بهتر است نحوه استفاده دستی از سیستم اطفاء حریق، کمک های اولیه به فرد دچار سوختگی و انجام سی پی آر را بیاموزند.
6- تمرینات آتش سوزی و تخلیه آشپزخانه
حفظ ایمنی در آتش باید در اولویت مهم ذهنی تمامی کارفرماهای رستوران باشد و آنرا کاملا جدی گرفت. بعلاوه، آموزش و کارکردن با محصولات ایمنی، تمرینات حفظ ایمنی در آتش سوزی بطور منظم بهتر است بخشی از برنامه ایمنی و سلامتی برای کارمندان تان باشد. تمرینات منظم کارکنان را با رویه های کاهش انتشار آتش، بهترین مسیرها برای تخلیه محوطه خطر آشنا خواهند نمود. این آموزشها و تمرینات همچنین آمادگی خوب کارکنان سبب کاهش صدمات بالقوه به آنها، مشتریان و همچنین ملک رستوران در مواقع خطر و آتش سوزی خواهد شد.
7- تجهیزات محافظتی
وسایل یا تجهیزات آشپزخانه صنعتی، مانند کاترها، انواع رنده ها، مخلوط کن ها، لوازم ضروری هر آشپزخانه صنعتی میباشد. در حالیکه این وسایل کاربردی آماده سازی غذا را برای کارکنان ساده تر مینماید، اما اگر آنها به درستی کار نکنند، کارکنان را در خطر جراحات و زخمی شدن قرار میدهند. برای جلوگیری از هرگونه خطر بریدگی و پارگیهایی که ممکن است پرسنل را تهدید کند بهتر است برای وسایل آشپزخانه تجهیزات محافظتی تهیه نماید. این وسایل از لغزش و افتادن ناگهانی دست یا انگشتها در دستگاههایی که در حال کار هستند ممانعت میکند.
8- علامت گذاری
برخی اوقات، لغزندگی و افتادن در آشپزخانه یکی از خطرات ناگفته در آشپزخانه های صنعتی است، مانند زمانیکه کف دچار صدمه شده است یا سطوحی که به تازگی تمیز شدهاند، که زمینه افتادن یا لغزش افراد را بالا میبرند.. در اکثر زمانهایی که آشپزخانه شلوغ است و رفت و آمد کارکنان در آن بسیار و سریع میباشد، بهتر است از علامت گذاری های مناسب برای جلوگیری از بروز حادثه استفاده نمود و همین کار کوچک میتواند آشپزخانه را به محیطی امن برای کارکنان تبدیل نماید.از اینکه پرسنل خدماتی از علامتهایی برای نشان دادن یک سطح لغزنده استفاده میکنند اطمینان یابید. این علامتها باید از رنگهایی واضح و روشن با کنتراست بالا باشند تا توجه افراد را به راحتی به خود جلب نمایند. زمانیکه موادی بر روی کف آشپزخانه یا جایی میریزد پرسنل را تشویق به پاکسازی سریع نموده و از علامتهایی برای نشان دادن مکان لغزنده استفاده نمایند و یا به دیگر همکاران خود خبر دهند که آن محوطه خطرناک است و در هنگام عبور از آنجا با احتیاط بیشتری عبور نمایند.
خلاصه
آشپزخانه ها، یکی از خطرناک ترین محیط های کاری هستند. شعله های آتش و سوخت در کنار هم، مواد شوینده شیمیایی، تجهیزات آماده سازی تیز غذا تنها برخی از خطرات پنهانی در این آشپزخانه است. ایمنی آشپزخانه های صنعتی بهتر است یک اولویت اصلی برای هر رستوران، هتل، یا … باشد. شما میتوانید با رعایت تعدادی از نکات اشاره شده در بالا امنیت این محیط های کاری را افزایش دهید. این نکات ایمنی هم از کارکنان شما در برابر جراحات و سوانح مختلف محافظت نموده، و آشپرحانه خود را تبدیل به محیط امن و پر جنب و جوش و در عین حال موفق نماید.